Najpogostejša vprašanja (FAQ)



Dobrodošla/-el v našem FAQ! Tukaj najdeš odgovore na najpogostejša vprašanja o MIMY — od priprave do shranjevanja in embalaže.

Če česa ne najdeš, nam piši na manca@mimy.si in z veseljem pomagava.

Priprava in uporaba

Priprava je zelo enostavna. MIMY osnovo le zmešaj z vodo in ml=ko je pripravljeno. Po želji in okusu dodaj sladilo (datelj, javorjev sirup, stevijo …) ali začimbe po izbiri (vanilija, cimet, kardamom, kakav…).

Razmerje mešanja:

  • Mandljeva osnova: 1-2 jušni žlici na 200 ml vode (če dodaš sladilo ali druge začimbe, uporabi manj osnove; če želiš intenzivnejši okus, bolj kremno ml=ko in več pene, pa dodaj več osnove)
  • Ovsena osnova: 2 jušni žlici na 200 ml vode

Ne. Tako ovseno, kot mandljevo ml=ko lahko pripraviš s pomočjo kateregakoli mešalnika (tudi paličnega), penilca ml=ka ali shaker-ja. Ovseno osnovo lahko preprosto vmešaš tudi z metlico ali pa kar na roke dobro pretreseš v zaprtem kozarcu/steklenici.

MIMY ml=ko pripraviš v 30 sekundah ali manj. Če mešaš z metlico ali v shaker-ju, potrebuješ 15-30 sekund. Z električnim mešalnikom pa je pripravljeno v 10-15 sekundah.

Ja! Tudi to je mogoče in to brez vseh umetnih dodatkov. Mandljevo MIMY ml=ko se peni boljše, kot ovseno, se pa tudi ovseno da.

Nasveti za najboljši rezultat peno:

  • Uporabi toplo vodo (70-80°C)
  • Uporabi električni penilec ml=ka ali močan blender (in mešaj 30s)
  • Ovsena osnova: naravno sladek okus z nežno kremasto teksturo
  • Mandljeva osnova: nevtralen, rahlo oreškast okus z bogato teksturo, brez sladkobe; Za slajše ml=ko dodaj sladilo po izbiri.

Seveda, obe osnovi lahko zmešaš s hladno ali toplo vodo in ju po želji segrevaš. Priporočamo postopno segrevanje in občasno mešanje.

Ni treba, za mešanje lahko uporabiš hladno ali toplo vodo. Topla voda pomaga pri boljšem raztapljanju, vendar tudi hladna voda odlično deluje.

Ločevanje je popolnoma naraven proces in je v resnici dober znak, ki ti pokaže, da MIMY ne vsebuje nobenih emulgatorjev, ki bi preprečevali oz. vsaj zmanjšali ločevanje. 

Nasvet: Ločen napitek le dobro pretresi pred uporabo, ni pa ga potrebno ponovno miksati.

MIMY ml=ko lahko uporabiš za prav vse, kjer bi sicer uporabil/a navadno ml=ko ali napitek:

  • Kava in čaj: odličen za latte, cappuccino, chai latte
  • Smoothie in koktajli: za kremasto teksturo
  • Kosmiči in granola: namesto običajnega ml=ka
  • Kuhanje in peka: za palačinke, muffine, torte
  • Slane jedi: mandljeva osnova za juhe in omake
  • Direktno pitje: kot okusna rastlinska alternativa

Ne, ovsen MIMY je pripravljen s posebnim postopkom, v katerem izgubi mokasto in sluzasto strukturo, pridobi pa na sladkobi. Zato je tako božanski in prav nič sluzast, kot so tisti, ki jih narediš doma iz ovsenih kosmičev ali ovsene moke.

Hranjenje

Preprosto, dobro zaprto v temnem in hladnem prostoru (do 23 stopinj), npr. v omari ali shrambi. MIMY osnov ni potrebno hraniti v hladilniku.

Ne. Tako ovseno, kot mandljevo ml=ko lahko pripraviš s pomočjo kateregakoli mešalnika (tudi paličnega), penilca ml=ka ali shaker-ja. Ovseno osnovo lahko preprosto vmešaš tudi z metlico ali pa kar na roke dobro pretreseš v zaprtem kozarcu/steklenici.

Pripravljeno MIMY ml=ko se lahko zamrzne do 3 mesece. Pred uporabo dobro premešaj, saj se bo po odmrzovanju ločilo.

Vse osnove imajo daljši rok uporabe, naveden na vsakem lončku oz. vrečki na dnu. Po odprtju pa priporočamo porabo v 4 mesecih.

Ni treba, za mešanje lahko uporabiš hladno ali toplo vodo. Topla voda pomaga pri boljšem raztapljanju, vendar tudi hladna voda odlično deluje.

To je normalen proces. Nekatere naravne sestavine se pri hlajenju zgostijo. Preprosto premešaj ali dodaj malo vode za željeno konsistenco.

Proizvodnja & sestava

Mandljevo osnovo pripraviva sama iz celih sortnih ekoloških italijanskih mandljev (nikoli ne uporabljava tistih polomljenih ostankov različnih sort mandljev), ekološke moke zelenih banan in piranske soli. Blanširane (oluščene) mandlje pregledava, odstraniva tiste, ki bi lahko grenili in nežno na suho prepraživa v pečici. Potem jih počasi zmeljeva v gladko kremo, dodava še bananino moko in piransko sol ter dobro premešava. Celoten postopek priprave osnove traja 2 dni, samo mletje pa več ur.

Postopek priprave MIMY je popolnoma drugačen, kot pri klasičnih namazih iz oreškov in zagotavlja popolnoma gladko strukturo, ki se brez težav zmeša z vodo v popolno mandljevo ml=ko. Mandljeva masla so hitro in bolj grobo zmleta, medtem ko je postopek priprave MIMY zelo počasen in traja več ur.

Da, naš oves je certificirano brez glutena. Tudi naša proizvodnja in pakiranje poteka v okolju brez glutena, zato je naš ovseni MIMY uradno deklariran kot "brez glutena" in je varen za ljudi s celiakijo.

Da, obe MIMY osnovi sta 100% rastlinski in primerni za vegane ter vegetarijance.

Ovseno osnovo naredijo za naju v Evropi iz evropskega ekološkega ovsa, certificiranega brez glutena. Celotna proizvodnja in pakiranje poteka v okolju brez glutena. Oves namočijo z encimom amilaza (ki je prisoten tudi v naših telesih) in ga fermentirajo. Amilaza razgradi škrob iz ovsa in ob tem tvori sladkor (podobno kot pri pripravi kombuche in kefirjev). V tem postopku oves izgubi mokast okus in sluzasto teksturo, pridobi pa sladkobo. Namočen oves nato dehidrirajo (liofilizirajo) in zmeljejo v prah.

MIMY osnove so narejene iz popolnoma naravnih sestavin, brez vseh dodatkov. Njihovo bistvo je prav v tem, da so čim bolj podobne napitkom, kot bi jih pripravili sami doma. Tako lahko vsak posameznik dodaja tiste vitamine in minerale, ki jih potrebuje glede na svoje potrebe.

  • Mandljeva osnova: da, vsebuje mandlje (oreščki)
  • Ovsena osnova: ne, oves je certificirano brez glutena

Obe osnovi sta brez laktoze, soje, jajc in drugih pogostih alergenov.

Ekonomija & praktičnost & zerowaste

  • Mandljeva osnova, 200g (manjše pakiranje): približno 3 litre ml=ka
  • Mandljeva osnova, 400g (večje pakiranje): približno 6 litrov ml=ka

Količina pripravljenega ml=ka je odvisna od želene intenzivnosti okusa.

  • Ni konzervansov - sveži napitek kadarkoli
  • Brez emulgatorjev - samo naravne sestavine
  • Ekonomično - več napitka za manj ali podobno denarja
  • Manj odpadkov - brez tetrapakov in manj zlivanja stran pokvarjenih ostankov napitkov
  • Prilagodljivost - ti določiš okus in konsistenco
  • Daljša obstojnost - osnova se ne pokvari mesece
  • Steklen lonček: lahko ponovno uporabiš za shranjevanje ali ga recikliraš
  • Kompostabilna vrečka: odstrani nalepko in vrzi med bio odpadke ali na kompost
  • Kartonska škatla: ponovno uporabi, dokler gre, kasneje pa je popolnoma reciklabilna

MIMY osnova je ekonomična izbira - liter pripravljenega ml=ka stane manj ali podobno kot rastlinsko ml=ko priznanih blagovnih znamk. Ob tem pa vsebuje najkakovostnejše sestavine in je minimalno obdelano.

Kaj naredim s prazno embalažo?

Naročanje & dostava

MIMY izdelke lahko naročiš preko naše spletne strani www.mimy.siali v nekaterih izbranih ma njših trgovinah z zdravo prehrano. Seznam trgovin najdeš TUKAJ ali pa nama piši na manca@mimy.si.

Za več možnosti naročanja in razna sodelovanja nas kontaktiraj na manca@mimy.si.

  • Steklen lonček: lahko ponovno uporabiš za shranjevanje ali ga recikliraš
  • Kompostabilna vrečka: odstrani nalepko in vrzi med bio odpadke ali na kompost
  • Kartonska škatla: ponovno uporabi, dokler gre, kasneje pa je popolnoma reciklabilna

Izdelke pošljemo v okolju prijazni embalaži - kartonska škatla s papirnim polnilom in papirnim lepilnim trakom.

V tem primeru bi bila zelo vesela, da naju kontaktiraš na manca@mimy.si- z veseljem rešujeva vse težave in sprejemava povratne informacije za izboljšave.

Nasveti za uporabo

  1. Pripravi MIMY ml=ko z rahlo toplejšo vodo (70°C)
  2. Speni z električnim penilcem 30 sekund
  3. Nalij v skodelico s svežo kavo
  4. Ustvari latte art po želji

Dodaj 1-2 žlički kakovostnega kakavovega prahu in sladilo po izbiri k pripravljenemu MIMY ml=ku in dobro premešaj.

Seveda! V receptih nadomesti običajno ml=ko z MIMY ml=kom v razmerju 1:1. Odličen je za palačinke, muffine, torte in razne kreme.

Seveda, po okusu lahko dodaš:

  • Naravna sladila (datlje v prahu, agavin sirup, javorjev sirup, med)
  • Umetna sladila (stevia, eritritol)
  • Začimbe (cimet, vanilija, kardamom)