
Rastlinsko ml=ko prihodnosti. Čisto po tvojem okusu.
Pripravljeno? V manj kot minuti.
Zmešaj MIMY z vodo in uživaj v svežem, domačem rastlinskem napitku – brez aditivov, brez odpadkov, brez kompromisov. Doma. Na poti. Kadarkoli.
-
Certificirano ekološko. 100% naravno. Inovativno.
-
Prvi v Sloveniji. Brez plastike. Brez tetrapakov.
Naravno. Enostavno. MIMY.
Izberi - ovseno osnovo, mandljevo osnovo ali latte mešanice
Veš kaj piješ?
Na embalaži velike obljube. V resnici pa voda z dodatki, zapakirana v tetrapak. Po odprtju se hitro pokvari.
V shrambi in hladilniku zasede prostor. Težka embalaža, kratki roki, odpadek za odpadkom.
Tvoj kupljeni rastlinski napitek je ...
~90 % vode.

Zato je tukaj MIMY.
Pozabi na razredčene napitke iz trgovine. Pripravi si napitek po svojih merilih.
MIMY je osnova.
Samo 100 % naravne sestavine – brez dodatkov, brez kompromisov.
- Samo 1 ali 3 sestavine
- Pristen okus mandlja ali ovsa
- Brez sladkorjev in sladil
- Do 7 litrov napitka
- Brez plastike in nepotrebnih tetrapakov
- Kadarkoli, kjerkoli – po tvoje
Zaljubljeni v MIMY
Za tvoje trenutke. Vsak dan. Kjerkoli že si. V svoji kuhinji. V službi. Na poti. Na dopustu. Za vse kar ustvarjaš v kuhinji.
MIMY ni samo osnova za napitek – je tvoja nova rutina. Obožujejo ga tisti, ki jim ni vseeno, kaj pijejo.
Tisti, ki iščejo okus brez kompromisov, manj odpadkov in več svobode.
Zakaj izbrati MIMY?
MIMY ni samo alternativa – je nadgradnja.

Najina zgodba
MIMY zgodba
MIMY ni nastal v laboratoriju ali tovarni, ampak v kuhinji. Najini kuhinji.
Ko nama je nekoč zmanjkalo volje za domačo pripravo rastlinskega napitka, sladkih industrijskih različic pa nisva želela več.
Svojim otrokom sva hotela ponuditi nekaj res dobrega – brez sladkorjev in sladil, brez raznih e-jev, brez kompromisov.
Kmalu sva najino ponudbo razširila in dodala še ovseno osnovo. Sedaj lahko izbiraš.
Za vse, ki ste siti dodatkov in odpadkov.
Za vse, ki si želite rastlinsko ml=ko, kot si ga zaslužite.
MIMY vs. napitki v tetrapaku
Preoblikujemo svet rastlinskih napitkov. Priročno. Kreativno. Prilagodljivo. Trajnostno.
MIMY (danes)
- Čiste sestavine (100 % oves ali 97 % mandlji).
- Dolg rok uporabe in enostavno hranjenje v omari.
- 100 % prilagodljivo tvojim željam (dodaj sladilo ali začimbe po izbiri).
- Sveže pripravljen napitek, ko ga potrebuješ — toliko, kot ga želiš.
- Vedno pri roki.
- Bistveno manj odpadne embalaže (pakirano v steklen lonček ali razgradljivo vrečko).
- Manj ostankov hrane - nič več zlivanja stran pokvarjenih ostankov ml=ka
Klasični tetrapaki (včeraj)
- ~90 % voda, ~10 % ostalo (pogosto olja, sladila, arome, stabilizatorji).
- Hranjenje v hladilniku in krajši rok uporabe po odprtju.
- Okus/sladkoba sta v naprej določena — malo možnosti prilagajanja.
- Pakirano v litrske tetrapake pred meseci.
- Prazen hladilnik konec tedna.
- Za vsak liter 1 tetrapak več med odpadki.
- Po nekaj dneh v hladilniku se napitek pogosto pokvari.
MIMYsija
Manj sestavin. Manj odpadkov. Več smisla.
Pogosta vprašanja o MIMY
Kakšen je okus MIMY ml=ka?
- Ovsena osnova: naravno sladek okus z nežno kremasto teksturo
- Mandljeva osnova: nevtralen, rahlo oreškast okus z bogato teksturo, brez sladkobe; Za slajše ml=ko dodaj sladilo po izbiri.
Je MIMY isto kot mandljevo maslo?
Ne!
MIMY je koncentrat za pripravo napitka, narejen s počasnim postopkom mletja mandljev, da nastane popolnoma gladka, kremasta osnova, ki se brez ostankov zmeša z vodo v napitek.
Masla so veliko slabše manj fino, bolj grobo zmleta in namenjena mazanje – MIMY pa je ustvarjen za pitje, penjenje in kuhanje.
Za primer, našo osnovo v zadnjem koraku proizvodnje precedimo skozi fino cedilo.
Kako je narejena mandljeva osnova
Mandljevo osnovo pripraviva sama iz celih sortnih ekoloških italijanskih mandljev (nikoli ne uporabljava tistih polomljenih ostankov različnih sort mandljev), ekološke moke zelenih banan in piranske soli. Blanširane (oluščene) mandlje pregledava, odstraniva tiste, ki bi lahko grenili in nežno na suho prepraživa v pečici. Potem jih počasi zmeljeva v gladko kremo, dodava še bananino moko in piransko sol ter dobro premešava. Celoten postopek priprave osnove traja 2 dni, samo mletje pa več ur.
Kako pripravim MIMY ml=ko?
Priprava je zelo enostavna. MIMY osnovo le zmešaj z vodo in ml=ko je pripravljeno. Po želji in okusu dodaj sladilo (datelj, javorjev sirup, stevijo …) ali začimbe po izbiri (vanilija, cimet, kardamom, kakav…).
Razmerje mešanja:
- Mandljeva osnova: 1-2 jušni žlici na 200 ml vode (če dodaš sladilo ali druge začimbe, uporabi manj osnove; če želiš intenzivnejši okus, bolj kremno ml=ko in več pene, pa dodaj več osnove)
- Ovsena osnova: 2 jušni žlici na 200 ml vode
Ali potrebujem močen blender za pripravo ml=ka?
Tako ovseno, kot mandljevo ml=ko lahko pripraviš s pomočjo kateregakoli mešalnika (tudi paličnega), penilca ml=ka ali shaker-ja. Ovseno osnovo lahko preprosto vmešaš tudi z metlico ali pa kar na roke dobro pretreseš v zaprtem kozarcu/steklenici.
Ali je potrebno osnovo zmešati s toplo vodo?
Ni treba, za mešanje lahko uporabiš hladno ali toplo vodo. Topla voda pomaga pri boljšem raztapljanju, vendar tudi hladna voda odlično deluje.
Kaj vsebuje MIMY?
Samo čiste, ekološke sestavine:
- Mandljeva: 97 % mandljev, moka zelenih banan, sol
- Ovsena: 100 % oves brez glutena
Brez dodatkov, olj, sladil, emulgatorjev in plastike.
💚 Primerno za vegane, brez glutena, brez laktoze.
Kako je narejena mandljeva osnova
Mandljevo osnovo pripraviva sama iz celih sortnih ekoloških italijanskih mandljev (nikoli ne uporabljava tistih polomljenih ostankov različnih sort mandljev), ekološke moke zelenih banan in piranske soli. Blanširane (oluščene) mandlje pregledava, odstraniva tiste, ki bi lahko grenili in nežno na suho prepraživa v pečici. Potem jih počasi zmeljeva v gladko kremo, dodava še bananino moko in piransko sol ter dobro premešava. Celoten postopek priprave osnove traja 2 dni, samo mletje pa več ur.
Kako je narejena ovsena osnova
Ovseno osnovo naredijo za naju v Evropi iz evropskega ekološkega ovsa, certificiranega brez glutena. Celotna proizvodnja in pakiranje poteka v okolju brez glutena. Oves namočijo z encimom amilaza (ki je prisoten tudi v naših telesih) in ga fermentirajo. Amilaza razgradi škrob iz ovsa in ob tem tvori sladkor (podobno kot pri pripravi kombuche in kefirjev). V tem postopku oves izgubi mokast okus in sluzasto teksturo, pridobi pa sladkobo. Namočen oves nato dehidrirajo (liofilizirajo) in zmeljejo v prah.
Ali je ovsen MIMY sluzast po okusu?
Ne, ovsen MIMY je pripravljen s posebnim postopkom, v katerem izgubi mokasto in sluzasto strukturo, pridobi pa na sladkobi. Zato je tako božanski in prav nič sluzast, kot so tisti, ki jih narediš doma iz ovsenih kosmičev ali ovsene moke.
Je ovsena osnova samo mleti ovseni kosmiči?
Ne!
Ovsena MIMY osnova je iz fermentiranega ekološkega ovsa, nato posušena v prah. Zato ni sluzasta, se lepo raztopi in ima naravno nežno sladkobo — povsem drugače kot domače mletje in mešanje kosmičev.
Kako je narejena ovsena osnova
Ovseno osnovo naredijo za naju v Evropi iz evropskega ekološkega ovsa, certificiranega brez glutena. Celotna proizvodnja in pakiranje poteka v okolju brez glutena. Oves namočijo z encimom amilaza (ki je prisoten tudi v naših telesih) in ga fermentirajo. Amilaza razgradi škrob iz ovsa in ob tem tvori sladkor (podobno kot pri pripravi kombuche in kefirjev). V tem postopku oves izgubi mokast okus in sluzasto teksturo, pridobi pa sladkobo. Namočen oves nato dehidrirajo (liofilizirajo) in zmeljejo v prah.
Se MIMY peni in segreva kot pravo mleko?
Ja! Tudi to je mogoče in to brez vseh umetnih dodatkov. Mandljevo MIMY ml=ko se peni boljše, kot ovseno, se pa tudi ovseno da.
Nasveti za najboljši rezultat peno:
- Uporabi toplo vodo (70-80°C)
- Uporabi električni penilec ml=ka ali močan blender (in mešaj 30s)
Segrevanje
Seveda, obe osnovi lahko zmešaš s hladno ali toplo vodo in ju po želji segrevaš. Priporočamo postopno segrevanje in občasno mešanje.
Hranjenje in rok uporabe
Vse osnove imajo daljši rok uporabe, naveden na vsakem lončku oz. vrečki na dnu. Po odprtju pa priporočamo porabo v 4 mesecih.
Hranite jo dobro zaprto v temnem in hladnem prostoru (do 23 stopinj), npr. v omari ali shrambi. MIMY osnov ni potrebno hraniti v hladilniku.
Pripravljeno ml=ko pa v hladilniku:
- mandljevo: do 3 dni
- ovseno: do 5 dni
Zakaj izbrati MIMY?
✅ Vedno sveže – pripraviš samo toliko, kot potrebuješ
✅ Brez odpadkov – brez tetrapakov in plastike
✅ Okus kot domače
✅ Narejeno v Sloveniji